torsdag 29. april 2010

Har jeg bekkenlåsning eller bekkenløsning Mr. Manuellterapeut?

Jeg får jevnt inn gravide som enten har bekkenløsning eller bekkenlåsning. Det virker som det kommer an på hvor de har vært først. En veldig generaliserende oversikt kan for eksempel være: Har de vært hos manuellterapeut har de bekken relaterte smerter med opphav i L5, har de vært hos fysioterapeut har de ganske sikkert bekkenløsning, har de vært hos kiropraktoren har de veldig sikkert bekkenlåsning, har de vært hos osteopaten har de bekkenplager som kommer fra indre organer, mest sannsynlig på grunn av et overtråkk i ankelen under fotballkamp som 7-åring ;), og har de vært hos naprapaten da har de fått triggerpunktbehandling mot smerter generelt. Veldig mange kommer også fra legen og da har de bekkenløsning med gangvansker (gir nemlig fri egenandel).



Alt over kan være riktig, men i det siste har en del som har vært innom her blitt fortalt at de har en bekkenlåsning og til og med et skeivt bekken.  Disse begrepene er ganske diffuse så jeg tenkte å skrive hva jeg tror er en "bekkenlåsning/løsning". Forøvrig liker jeg ikke begrepet vi bruker i Norge, Bekkenløsning. Det er bedre med det engelske Pelvic Girdle Pain, som blir noe slikt som Bekkenrelaterte smerter. For det er vel det det er? En bekkenløsning får jeg håpe de fleste gravide får til enn viss grad. Ungen skal ut og den trenger plass, så litt løsning skulle vel bare mangle. Det betyr nødvendigvis ikke at det er årsaken til smertene i området. Når det gjelder "skeivt bekken" så tror jeg jeg overlater det til en senere post :)

Funn som tyder på IS hypomobilitetsdysfunksjon ("bekkenlåsning") ad modum Vegardo
Er ingen av disse positive da er det ingen "låsning" iallefall, slik jeg tenker. Jeg liker best å bruke gange/drop, kompresjon, P4, sacrum thrust og STORK. Føler meg ganske sikker på å plukke opp dette på de og det kan jeg også støtte meg til litteraturen på.

Når det kommer til behandling av bekkenrelaterte smerter ifm graviditet er det, så vidt meg bekjent, dårligere med gode evidence. Min tilnærming er mest mulig funksjonell, dvs hjelpe pasienten til å mestre situasjonene hvor smertene provoseres. Dette gjør jeg med råd og veilledning i forhold til ut/inn av bil, snu seg i senga etc. Jeg kjører alltid også egenøvelse, enten jeg finner hypo eller hypermobilitet. Avdramatisering synes jeg også har god effekt. Klarer jeg å få pasienten til å kunne ta bort/minske smertene selv ved hjelp av en øvelse eller andre strategier så  er det absolutt det beste. Jeg kan komme tilbake til hvilke øvelser/teknikker jeg liker i en senere post.




søndag 25. april 2010

MT Praksis: Hva gjør en Manuellterapeut?

Ja, hva gjør egentlig en Manuellterapeut? Hva er forskjellen på en Manuellterapeut, en fysioterapeut, osteopat, naprapat og kiropraktor? Og for å gjøre forvirringen totalt så jobber ikke alle manuellterapeuter på samme måte, og det gjør nok ikke nødvendigvis noen av de andre profesjonene heller. Manuellterapien i Norge skal være ganske lik inntil et visst nivå, det sørger primærkontaktrollen for da alle må gjennom en periode i veilledning samt en praktisk prøve. Dette for å sikre at de manuellterapeuter som hever takst A8/er primærkontakt, har kunnskap nok iforhold til en standard satt av et utvalg norske manuellterapeuter.

Jeg vil begynne med å si som en islandsk kollega, hardt arbeidende i Danmark, bruker å si til sine nye pasienter: "Velkommen innenfor!". Jeg vil i en serie innlegg presentere hvordan jeg jobber til daglig, hvordan jeg tar imot pasienter, hva jeg tenker, hvilke teknikker jeg velger, hvilke øvelser jeg velger, hvorfor jeg gjør det jeg gjør rett og slett. På denne måten får de som finner dette vite hva jeg som manuellterapeut gjør iallefall.

Jeg mener det er viktig å være kritisk til egen praksis og for min del vil det å skrive det ned være et element i en prosess for å bli en bedre kliniker, tror jeg :) I tillegg kan det kanskje være noen som finner dette på nettet og kommer med kritikk av min praksis, da kan jeg vurdere om kanskje jeg kan gjøre ting enda bedre. Så hvem skriver jeg dette for? - Meg selv først og fremst. Med håp om innspill og kanskje litt diskusjon.

Til slutt bør jeg vel avslutte dette innlegget med et svar på spørsmålet i tittelen:
Jeg som manuellterapeut bruker min hverdag til å undersøke/behandle pasienter, som ofte er plaget med smerter i muskler, nerver eller ledd. Min jobb, slik jeg ser det, er:
  1. Avklare om pasienten lider av alvorlig patologi som krever henvisning til andre steder i helsevesenet enn manuellterapi.
  2. Undersøke pasienten bredt ved bruk av oppdatert forskning innen muskel- og skjellett for å finne ut hva som driver smerten til pasienten. Hvor kommer smertene fra? Er smertemekanismen perifer eller sentral?
  3. Gi pasienten min vurdering av vevs og funksjonsdiagnose.
  4. Opplyse pasienten om hva han/hun selv kan gjøre for å bedre plagene
  5. Opplyse pasienten om hvor lang tid jeg mener det vil ta å bli bedre.
  6. Presentere for pasienten mitt eventuelle behandlingsopplegg som pasienten kan velge å akseptere eller ikke. Med dette mener jeg at det hender at pasienter kommer med en "bestilling" på behandling. Jeg gjør det helt klart at etter anamnese og undersøkelse presenterer jeg hva jeg mener er beste evidence for bedring av pasienten sine plager. Stemmer dette med pasienten sitt ønske da er jo det easy. Ønsker ikke pasienten det opplegget jeg presenterer anbefaler jeg at de tar kontakt med en annen behandler. Det er ikke fordi man ikke ønsker å gi en type behandling, men når man mener at en annen type behandling, utifra forskning og erfaring, fungerer bedre da vil jeg si det er uetisk å gjøre noe annet. Man blir ikke gammel i faget om man står og gjør ting man ikke selv mener er beste praksis :)

torsdag 22. april 2010

Hva er smerte?

Etter å ha deltatt på NOI2010 - konferansen i helgen og blitt sittende stuck i England har man hatt litt tid til å evaluere hva man lærte der. En flott gjennomført kongress som gav masse inspirasjon for bedre klinisk kvalitet.

Jeg burde ha forsøkt meg på en norsk oversettelse, men denne på engelsk er vel så bra det kan bli så I will leave it like it is:

Biological organisms are proficient at protecting themselves from threat. Seminal work more than a century ago clearly demonstrated that even unicellular organisms can propel themselves away from physical threat[1]. The sophistication with which organisms can protect themselves from threat increases in line with the sophistication of the organism. Mammals are a fine case in point, with a protective armory that includes monosynaptic motor responses, co-ordinated polysynaptic motor responses, sympathetic, endocrine, local and systemic immune responses. The most sophisticated response however, one that is particularly well developed (and certainly well studied) in humans, is a conscious experience that motivates the entire organism to take drastic protective action. This experience is called pain.
Hele posten finnes her:
Smerte av Moseley

mandag 19. april 2010

Hva er manuellterapi?

Fakta
Manuellterapi er et to-årig klinisk masterprogram på universitetsnivå, som fører til spesialkompetanse innen undersøkelse, behandling og forebygging av problemer i muskel- og skjelettsystemet. Fysioterapeuter med slik utdannelse kalles manuellterapeuter.

Manuellterapeuter er primærkontakter
I 2006 ble manuellterapeuter primærkontakter. Det vil si at de kan undersøke og behandle pasienter. De kan henvise pasienter videre til legespesialister eller til andre undersøkelser, eller til fysioterapi. De kan også henvise til røntgen, MR og CT. For deg som pasient betyr dette at du kan oppsøke manuellterapeut direkte med muskel- / skjelettplager på like linje som ved en konsultasjon til lege.
Manuellterapeuten kan sykemelde pasienter med plager eller skader i muskel- og skjelettsystemet i inntil 12 uker. Manuellterapeuten møter i dialogmøte hos pasientens arbeidsgiver, hvis pasienten blir langtidssykemeldt. Målet med møtet er å finne løsninger i virksomheten som kan hjelpe den sykemeldte tilbake i arbeid. Fordelen med dette er et sikrere undersøkelsesresultat og en raskere og mer effektiv behandling av pasienten.


Hva får du som pasient hos meg som manuellterapeut?
  • Du får en kvalifisert vurdering av dine plager og en forklaring av årsaken til de basert på gjeldende oppdatert forskning på området.
  • Du vil få klargjort hvor lang tid det vil ta å bedre plagene og hvilke bedringer som er mulig å forvente.
  • Du blir presentert alle alternativene du selv kan gjøre for å forbedre/mestre dine plager.
  • Du vil få vite hva manuellterapi eventuelt kan gjøre for dine plager.
En manuellterapi undersøkelse tar 60 minutter og en behandling tar inntil 30 minutter.Manuellterapeuter samarbeider med annet helsepersonell i kommunehelsetjenesten, på sykehus, på rehabiliteringssentre og ved trygdemedisinske
poliklinikker. Innen idrett er manuellterapeuter sentrale i støtteapparatene til de enkelte landslagene.

Hva gjør en manuellterapeut?
Manuellterapeuter er spesialister på skade og sykdom i muskelskjelettapparatet. De undersøker og vurderer bevegelsesapparatets (for eksempel forskjellige ledds) nevromuskulære og biomekaniske funksjon med tanke på bevegelighet, stabilitet og smerte. Ved behov henviser manuellterapeuter pasientene videre til bildeutredning (røntgen, MRI, CT m.m.) eller til annen spesialist. Etter undersøkelsen vil manuellterapeuten kunne gi informasjon om diagnose, årsak til smerter og funksjonssvikt og prognose. Manuellterapeuter benytter vitenskapelig dokumenterte behandlingsmetoder for å lindre smerter, gjenopprette normal funksjon eller forsinke en progredierende funksjonssvikt. Eksempler på slike metoder er leddmobilisering og -manipulasjon, motor kontroll øvelsesbehandling, undervise i mestringsstrategier/kognitiv terapi ved kroniske smerter og sykdom, manuell bløtvevsbehandling, muskeltøyninger og nervemobilisering. Manuellterapeuten foretar sin vurdering med en grunnleggende forståelse for at feilfunksjoner i muskelskjelettsystemet også kan skyldes psykologiske og sosiale forhold. Gjennom behandlingsperioden vil du altså som pasient få informasjon om og hjelp til å trene opp og forbedre en redusert funksjonsevne i tillegg til å forebygge tilbakefall. Du vil også få veiledning om hvordan du skal forholde deg til dine plager.

Hvilke pasienter behandler en manuellterapeut?
Manuellterapeuter behandler pasienter med plager og nedsatt funksjon i Nerve-,muskel- og skjelettapparatet. Eksempler er: Nedsatt funksjon og smerter i og fra hode, kjeve, nakke og rygg, Nedsatt funksjon og smerter i og fra bekkenet,Nedsatt funksjon og smerter i og fra ledd, sener, muskler og nerver i armer og bein etter sykdom,slitasje eller skade. Manuellterapeuter behandler også pasienter som trenger rehabilitering etter skader (for eksempel idrettsskader) og operasjoner.

Informasjonen herfra er delvis sakset fra Manuellterapigruppen.no.

lørdag 10. april 2010

Kurs relatert til manuellterapi - hva skal man velge iår?

Personlig gleder jeg meg enormt til NOI2010 som starter neste uke i Nottingham. Her presenteres en liten liste over gode kurs som bør vurderes iår. Kom gjerne med bedre forslag i kommentarfeltet om du ønsker.

Motorcontrol kurs via Alignment.no
Samle sammen en gjeng og bestill noen av disse kursene på deres klinikk. Dere vil sitte igjen med følelsen av at "jeg vil ha mer..."

En kompis fra Australia var helt i skyene etter kurs med LJ Lee. Det kan du få med deg iår her:
LJ Lee kommer til Bergen
Mer om kursene

Lyn Watson - "Australsk skulder-guru" kommer til London hvert år:
Lyn Watson London

I November går kanskje turen til Los Angeles og 7th Interdisciplinary World Congress on Low Back & Pelvic Pain

Vedrørende stress og stressmestring kommer Alexander Perski til Oslo i Juni.
Stress og Stressrelaterte sykdommer

Og bare fordi jeg er interessert i sykling så skal jeg prøve å slenge meg med her :):
Serrotta Cycling Institute

Jeg er klar over at det er masse mer, men per akkurat nå syns jeg dette er fin faglig oppdatering iløpet av de neste månedene :)

søndag 4. april 2010

Det er viktig å stille riktige spørsmål mtp kronisk smerte

Lorimer Moseley har publisert en video på YouTube med tittelen:

Asking the right questions may be the key to preventing persistent pain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...