torsdag 30. september 2010

Speilterapi mot fantomsmerter hos manuellterapeuten

Under følger en videosnutt fra hvordan jeg som fysioterapeut / manuellterapeut behandler en pasient med fantomsmerter i fingrene. Pasienter som har amputert en arm eller fot opplever ofte fantomsmerter. I hjernen finnes en virtuell kropp ofte kalt "the little man inside the brain" eller homunculus. I homunculus finnes fremdeles den amputerte armen så derfor kan man også føle smerter der.

Homunculus

Hånden til den amputerte armen kan derfor knipes sammen i hjernen  (som hos min pasient), og siden det er ingen feedback tilbake som gir beskjed om å slippe, vil muligens hjernen sende flere signaler om å knipe mer. På grunn av denne manglende feedback tror man at hjernen også ofte reagerer med smerter (forenklet fremstilt :)). En måte å behandle dette på kalles speilterapi, hvor man skaper en illusjon av at armen er intakt. Man får da en visuell feedback tilbake til hjernen som ofte kan dempe pasienten sine smerter - VS Ramachandran er mannen bak mye av denne forskningen. Se også filene linket til nederst for mer info.

Jeg har nå en pasient som i 27 år har hatt fantomsmerter i høyre hånd/fingre. Han har aldri forsøkt speilterapi så jeg har laget meg en speilboks. Med denne håper jeg å kunne gi han et hjelpemiddel til smertedemping i hverdagen. Under følger en liten snutt som viser speilboksen i bruk.

(Videoen er publisert med pasienten sin tillatelse)


Mer her for den spesielt interesserte:

Phantoms in the Brain Ep.1
Phantoms in the Brain Ep.1 part 2
Phantoms in the Brain Ep.2 Part 1
Phantoms in the Brain Ep.2 Part 2
Phantoms in the Brain Ep.3 Part 1

lørdag 25. september 2010

Qiqqa for manuellterapeuter - holder styr på PDF'ene

Qiqqa er et veldig bra program for å organisere forskningsartikler man har på PDF. Etterhvert har man jo en goood del av disse og det å organisere de fornuftig er for meg ikke alltid like lett. Qiqqa er absolutt noe å teste ut dersom du vil organisere dine PDF'er bedre, og det er gratis :)


Det er mange ting jeg liker ved Qiqqa. Blant annet liker jeg godt muligheten for å "tagge" artiklene. Det gjør at det er veldig lett å søke opp aktuelle artikler senere, jeg trenger ikke organisere artiklene i spesielle mapper slik jeg gjerne gjorde tidligere. Qiqqa søker også automatisk etter nye artikler i en valgt mappe. Det fungerer veldig fint, jeg lagrer alle nye artikler i samme mappe og Qiqqa scanner denne mappen automatisk for nye artikler. Har man ikke fullstendige opplysninger på forfatter, årstall etc søker man enkelt opp dette og importerer ved et tasteklikk BibTex informasjonen - og vips artikkelen har riktig navn, årstall, forfattere, tidsskrift etc. Søkefunksjonaliteten i programmet er veldig sterk, da programmet scanner hele PDF'ene selv, som muliggjør søk på alt i artiklene.

Qiqqa har også en webversjon som gjør det mulig å holde sitt bibliotek tilgjengelig uansett hvor man er i verden. Har du en PC/MAC tilgjengelig har du ditt bibliotek tilgjengelig. Minnepenner, epost frem og tilbake er derfor historie. Denne funksjonen fungerer veldig bra, så er jeg hjemme eller på jobb har jeg artiklene jeg måtte ønske. Qiqqa fungerer også fint via webbrowser for Iphone og Android, så jeg har tilgang til artiklene mine virkelig overalt.

I Qiqqa kan jeg også notere på PDF'ene digitalt. Tanken med dette er at man kan notere på selve PDF'en som man gjerne gjør ellers med penn på utskriftsversjonen. 

Eneste lille minus er at man ikke kan "cite-as-you-write". Det vil si at man ikke kan kopiere inn referansen i en powerpoint eller annet dokument i ønsket stil. For meg er dette ikke noe problem, men for de som er forskere på fulltid og skriver mye artikler selv vil dette være et ganske stort minus.

Konklusjon: Test ut Qiqqa, det er utrolig nok også gratis :)

tirsdag 21. september 2010

Bør helsepersonell og manuellterapeuter blogge?

Er du innen helsebransjen, driver en klinikk, jobber med pasienter etc, og har vurdert om du kanskje skal kaste deg på blogging? Da bør du lese litt videre :) Svaret på tittelen er kanskje innlysende da dette er en blogg og jeg er manuellterapeut. Men for meg som er mer enn middels interessert i data, helse og sosiale mediekanaler er det interessant å følge med på siden www.HealthisSocial.com.

Et innlegg for et par uker siden med tittelen Healthcare Blogging: Wide Open Opportunities diskuterer hvorfor helsepersonell, sykehus, private klinikker bør blogge. Under følger et utkast, men jeg anbefaler å lese hele innlegget for de som ønsker litt motivasjon for å evt benytte blogg som en del av din egen eller klinikken sin framtoning på nettet.

Nobody reads blogs? Well: Google does. Google loves blogs. Don’t you think Google is an important ‘follower’? Hypothetical: which of these two kinds of ‘followers’ would you rather have?:

Ten thousand followers on Twitter, 99.9% of which ignore your tweets and the rest aren’t paying strong attention to you
1 search engine, like Google, who indexes and archives your blog’s content and serves it up to people who are actively looking for what you might have?
Patients read blogs too. “Oh, we tried a blog, but only had 25 subscribers.” Only 25? You mean those 25 people – human beings – don’t matter? What if a few of those readers were healthcare journalists or philanthropists or patients who are connected via their own communications platforms to thousands of others?

For that matter, what if you had 1? What if she’s the one person with a condition and she finds your content of immense and rare value? What if your content enables her to lead a better life, even if in some small way? Why would you refer to her as an ‘only’?

..............................

You (or your client) don’t own Twitter or Facebook. You don’t own your tweets. You have no control over Twitter. No control over Facebook. You don’t even own your name on those services.

The only place you own on the Internet is your domain name. Why would you abandon the only thing in an uncontrollable world that you have some control over?

Why would not take advantage of the wide opportunities to produce an infinite combination of content – enduring and timeless content – that matters most to the very people you serve?

Healthcare content is far too important to leave to Twitter and Facebook. You (or your client) are experts (I hope). If you are, I hope you know how to bring forth your expertise online.

fredag 17. september 2010

Manuellterapeuter jobber utifra den bio-psyko-sosiale modellen

Manuellterapeut Svein Kristiansen skrev forrige uke et innlegg om den bio-psyko-sosiale modellen som han mener moderne oppdaterte manuellterapeuter bør jobbe utifra. Gode ting kan ikke sies for ofte så jeg har fått tillatelse til å gjengi store deler av posten hans her:

Hva er så den biopsykososiale modellen? På enkelt norsk betyr det følgende:

Bio for biologi 
– dette betyr at symptomer (smerte, sinne, glede) etc kan forstås utfra et biologisk perspektiv. Det kan være seg hvordan man kan øke en smerterespons gjennom stress eller hvordan noen blir i svært godt humør av fysisk aktivitet. Det betyr igjen at det ikke trengs en anatomisk dysfunksjon for at smertene skal endre seg eller i det hele opppstå. Det er behandlerens ansvar å prøve å tegne et bilde av dette til sin pasient for at pasienten skal forstå, pasienten sin oppgave å prøve dette ut i praksis og en samarbeidende oppgave både for terapeut og pasient og finne praktiske løsninger hvor dette kan endre på en smerteopplevelse.


Psyko for psykologi
– dette betyr at hva vi tenker om, hvordan vi tenker om og hvorfor vi tenker som vi gjør har en stor innflytelse på vår atferd. Dersom man tror at skiven er i ferd med å gli ut og presse på nerveroten, vil personen sannsynligvis først blir redd (affiserer amygdala i hjernen som igjen produserer cortisol som igjen øker stressrespons), bevegelsen blir annerledes, pusten holdes og smerteopplevelsen av å bøye seg forover opprettholdes kun av et feilaktig tankemønster. Dersom man kan endre disse tankene kan man også endre atferd og endrer man atferd endrer man også opplevelsen av smerte.

Sosiale for sosiale 
– dette betyr at det som skjer rundt oss hjemme, på jobb, på trening etc har stor innflytelse på hvordan vi har det. Er man omgitt av familie og venner som alltid er syke er det stor sjanse for at man er mer syk selv. Er man derimot omgitt av friske, sunne mennesker hele dagen er det store muligheter for at du også er friskere og sunnere. I forhold til smerteproblematikk er det da meget sannsynlig at dersom man har en mor, tante eller en slektning som også har hatt en skive som har sklidd ut og hvor dette aldri ble bra er sjansen stor for at du også vil overta denne historien basert på et sosialt perspektiv.

Når så alt kommer til alt har man den biopsykososiale modellen hvor alt dette igjen påvirker hverandre som i løken..



Lese hele posten til Manuellterapeut Svein Kristiansen her...
Svein Kristiansen på twitter finner du her: http://twitter.com/sveinekr

onsdag 15. september 2010

30 minutter 1 til 1 smerteundervisning reduserer kronisk smerte

I August ble det publisert en studie i Archives of Physical Medicine and Rehabilitation  som støtter opp om retningen jeg benytter og ønsker å utvikle meg videre som terapeut i forhold til smertemestring. Denne kommer fra Belgia og gruppa Meeus, Nijs og Truijen. Studien viser at smerteforståelsen øker og negativ grubling rundt tilstanden ('rumination') reduseres umiddelbart ved 30 minutter 1 til 1 smertefysiologi-undervisning for pasienter med kronisk utmattelses syndrom og kroniske smerter.

Andre studier har vist dette på pasienter med kronisk uspesifikk korsryggsmerter, men da var undervisningsopplegget mye mer omfattende. Denne studien er veldig spennende da den er mer klinisk anvendelig. En vanlig behandlingstime hos meg, manuellterapi, er inntil 30 minutter. 

Studien sammenlignet en gruppe som fikk en sesjon med smertefysiologiundervisning (basert på Explain Pain - Butler/Moseley) med en gruppe som fikk opplæring i pacing og egenhåndtering av aktivitet i forhold til hvile. Studien målte forståelsen av smertefysiologien, 'katastrofiering', redsel for bevegelse, mestringsteknikk, og smerteterskel. Dette er en interessant studie da mennesker i kroniske smerter ofte blir overlatt til seg selv, noe som kan føre til negative tankemønster, og lite aktivitet, hvor da konsekvensen kan bli mer smerter noe som igjen forstyrrer behandlingen.

Studien finnes her. Skulle du ønske den på PDF send meg en mail til 'vegardo (alfakrøll) gmail.com'

Oppdatering: Er du innen helsevesenet kan du registrere deg på forumet www.muskelogskjelett.no, få godkjenning fra administrator der (via ditt HPR nr), der kan du finne denne artikkelen og andre interessante artikler.

Kilde:
Pain physiology education improves pain beliefs in patients with chronic fatigue syndrome compared with pacing and self-management education: a double-blind randomized controlled trial.
Meeus M, Nijs J, Van Oosterwijck J, Van Alsenoy V, Truijen S.

lørdag 11. september 2010

Helsepersonell ser det de vil se?

Denne snutten er velkjent for mange, men jeg synes den er viktig for meg i den kliniske hverdagen. Man må aldri glemme å se hele 'bildet' av pasientene. Fokus på videoen er i et annet fagområdet, men likevel synes jeg det er veldig relatert. Enjoy!

Link til YouTube for bedre kvalitet av videoen her...

mandag 6. september 2010

Manuellterapeuter og henvisning til MR, Røntgen og CT

Som manuellterapeut kan jeg henvise pasienter til MR, Røntgen eller CT (samt henvise til fysioterapeut, kiropraktor, legespesialist og sykmelde inntil 12 uker for muskel- skjellett diagonser). Bildediagnostikk (MR, Røntgen, CT) brukes for å bekrefte/avkrefte det man har funnet under den kliniske undersøkelsen.

Da jeg var på bildediagnostikkurs for manuellterapeuter ved Universitetet i Bergen var gjennomgangstonen hos radiologene at det var altfor mye unødvendige henvisninger. Det vil si at leger, manuellterapeuter og kiropraktorer henviste for ofte til mr, rtg eller ct uten at det var belegg for det.

Videoen under er en liten snutt fra en ortopedi-kirurg som er aktiv på sosiale medier. Han tar opp et viktig punkt, at et 'unormalt' MR bilde ofte er normalt. Med det menes at ledd, muskler, sener endrer seg med alder. Han mener at man ikke skal behandle et MR-bilde, det er pasienten man skal behandle. Stemmer ikke den kliniske resonneringen med MR-bildet da er det kanskje ikke funnet på MR-bildet som er årsaken til plagene/smertene. (40-50% av de over 60 år har delvis ruptur av muskulatur i skulderen - en 'normal' aldersendring som nødvendigvis ikke er smertefull).

Hadde jeg tatt et MR bilde av meg selv mens jeg skrev dette, hadde jeg kanskje funnet at jeg har en 'liten prolaps' i ryggen nå (bortimot 40-50% av oss har bukende skiver i ryggen på MR-bilder) - tross dette funnet i ryggen har jeg ingen smerter, og trenger heller ikke behandling for det. Dette funnet på MR-bildet betyr heller ikke at jeg med tiden har større sjanse for å få problemer med ryggen. Altså det er pasienten man skal behandle - ikke MR-bildet. Enjoy videoen:


*Abnormal* MRIs not necessarily *Abnormal* MRI from Howard Luks on Vimeo.


Kilder:
Borenstein DG, O’Mara JW Jr, Boden SD, Lauerman WC, Jacobson A, Platenberg C, Schellinger D, &; Wiesel SW (2001). The value of magnetic resonance imaging of the lumbar spine to predict low-back pain in asymptomatic subjects : a seven-year follow-up study. The Journal of bone and joint surgery. American volume, 83-A (9), 1306-11 PMID: 11568190

Dead men and radiologists don't lie: a review of cadaveric and radiological studies of rotator cuff tear prevalence.PMID: 16551396

Prevalence of annular tears and disc herniations on MR images of the cervical spine in symptom free volunteers.PMID: 16129249

Abnormal MRI Lumbar Disc Pathology in Asymptomatic Individuals

lørdag 4. september 2010

Bronse i Google Manuellterapi mesterskapet ;)

I knallhard konkurranse med minst 2 andre løp idag min side www.manuellterapi.org inn til bronsemedalje i Googlemesterskapet knyttet til søkeordet 'manuellterapi'. Jeg har stor fest med to store sårflater bak i halsen og sterke smertestillende nearby - mandlene ble fjernet og den bløte gane 'frisert' i full narkose forrige fredag :) En interessant smerteopplevelse for meg pågår.



Manuellterapi.org nummer 3 på Google på søkeordet manuellterapi

fredag 3. september 2010

Interessant lesning om helse og manuellterapi

Diigo er en genial tjeneste for å ha kontroll på ting man kommer over på nett som er verdt å samle på. Jeg har laget meg et manuellterapibibliotek hvor jeg samler ting som er relevant for helsepersonell. Dette er lett å komme til via denne adressen http://www.diigo.com/list/vegardo/manuellterapi . Det finnes også en Diigo link på siden min til høyre for "easy access".

Manuellterapi.org på Diigo


Diigo finnes for Iphone/Ipad og Android samt plugins/extensions for Firefox, Opera, IE og Chrome. Det er superenkelt i bruk og funker iallefall for meg optimalt. Manuellterapi-biblioteket oppdateres kontinuerlig så her kan man finne informasjon som en sunnmøring synes er interessant :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...