onsdag 28. juli 2010

Hva skal vi gjøre med placebo?

De siste dagene har jeg lest to flotte innlegg om placebo. Det første her - The morality of magic kisses: Ethics and placebo in Physiotherapy - av Neil O'Connell. Idag fulgte bloggen Healthskills opp med posten - What do we do about placebo?. Som helsearbeider er dette god lesning....slik jeg ser det da ;)

So much of what we do as clinicians, particularly physical and occupational therapies, has a limited evidence base.  At the same time, some of the ‘active ingredients’ that have been identified in ‘placebo’ are the very things we are taught to develop – like active listening, instilling positive expectations, helping people re-evaluate their situation.  It’s incredibly difficult to disentangle the ‘active’ from the inactive components of the treatment.

Like Neil, I have concerns about encouraging, even inadvertently, any belief in a mystical, magical ingredient – chi anyone?  I also have concerns about any intervention that suggests the need for an ongoing relationship with a clinician – six-weekly ‘adjustments’ sir?  Or interventions that leave the power (or locus of control to be pedantic) with a gadget or device or substance that someone else needs to operate – three monthly infusions madam? 
Les hele postene her:

The morality of magic kisses: Ethics and placebo in Physiotherapy - av Neil O'Connell

og

lørdag 17. juli 2010

Manuellterapi og tøyning ved hoftesmerter

I juni 2010 var jeg på et interessant fagseminar arrangert av Nesbru Fysio- og Manuellterapi. Her fikk vi påfyll på fagstoff om ankel, knær og hofte samt sammenhengen mellom disse leddene i gange. Jeg beit meg merke i ulike syn på foredragsholderne når det kom til tøyning. Det magiske spørsmålet vi alltid får er: 'To tøye ut or not to tøye ut?". Gustav Bjørke - Alignment.no holdt et glimrende foredrag om hofte og gange.

Shirley Sahrmann har skrevet en god del om ulike mekanismer ved hoftesmerter og også gjort målinger på kraften som virker på hofteleddet ved ulike øvelser (det og mer i denne boka - Diagnosis and Treatment of Movement Impairment Syndromes) Hun har også gjort studier på muskelaktivering i ulike posisjoner. Som et eksempel rapporterer hun at ved pasienter med fremre hoftesmerter roterer femur innover ved ryggliggende hoftefleksjon. Dette delvis på grunn av at Tensor Fascia Latae er overaktiv i forhold til iliopsoas. I studien referert til under viser hun også at pasienter med fremre hoftesmerter har nedsatt kraft i gluteal muskulaturen og overaktiv hamstringmuskulatur ved fremliggende hofteekstensjon.

Så fra forelesningen og litteraturen fra Sahrman må jeg si at jeg liker minst lange og svake muskler :) Gi meg heller en stram og sterk muskel som kan fint kontrollere eksentrisk muskelaktivitet. Eksempelet med fremre hoftesmerter og stram-kort hamstrings, samtidig med svak og lite aktiv glutealmuskulatur - Hva velger man da som et behandlingsalternativ? - å tøye den stive hamstringsen eller å aktivere glutealmuskulaturen?

Jeg velger hovedsaklig å aktivere glutealmuskulaturen ved øvelser fremfor å tøye hamstrings. Man kan gjøre begge deler, men det viktigste, ifølge Sahrmann og Bjørke (iallefall slik jeg forstår det -correct me if I'm wrong), er å få igang glutealmuskulaturen. Man når, mest sannsynlig, ikke målet med kun å tøye. Får man aktivert glutealmuskulaturen vil hamstrings slippe å jobbe "overtid" og dermed forlenges. Kontrollen av hodet av femur i acetabulum optimaliseres.

Generelt er jeg av den oppfatning at det vil være mer fordelaktig å aktivere den lange og svake muskulaturen fremfor å tøye den korte og sterke. Så jeg gir altså sjelden tøyninger som hjemmeøvelser alene. Tøyning sammen med en aktiveringsøvelse gjør jeg dog. Og aldri mer enn 2- max 3 hjemmeøvelser - mer om det senere ;) Hva gjør du?

Referanse:

Anterior hip joint force increases with hip extension, decreased gluteal force, or decreased iliopsoas force
Journal of Biomechanics, Volume 40, Issue 16, 2007, Pages 3725-3731
Cara L. Lewis, Shirley A. Sahrmann, Daniel W. Moran


mandag 5. juli 2010

Hjernen forandrer seg selv - se fantastiske 'bevis' :)

Jeg husker på fysioterapiutdanningen i Nederland at jeg lærte at nerveceller i hjernen var ulike andre celler i kroppen. Hjerneceller kunne ikke bygges på nytt når de døde, dvs hjernen sin sammensetning kunne ikke forandres. Dette var altså i 1998. På 12 år har det skjedd fantastisk mye spennende innen forskningen på hjernen og særlig hjernen sin plastisitet. Og man kan  idag si at det vi ble lært den gang var fullstendig feil. En bekreftelse på at verden går fremover - morro :)

Hjernen tolker signaler fra kroppen kontinuerlig. Opplever hjernen signalene som en trussel, kan den sette på forsvarsmekanismer som feks smerte. En god kunnskap om hjernen sin plastisitet kan være nyttig i arbeid med kroniske smertepasienter der hjernen kan skru på smerte uten at det er noen skade i vevet (kroppen). Smerte sitter altså ikke i kroppen, men i hjernen. Og man ser ikke med øynene, men med hjernen. ;)

Et eksempel på hjernen sin plastisitet kan sees i disse videoene fra laben til Paul Bach-y-Rita - her får de blinde til å "se" og en dame med "ødelagt" vestibular system til å stå fjellstøtt igjen. Enjoy!

Direkte link til videoen på YouTube her


En annen mer tabloid video fra CBS her:


Mer YouTube morro på min YouTube Manuellterapi-kanal - http://www.youtube.com/manuellterapi

torsdag 1. juli 2010

Min blogg som kasus hos Heidi Allen - Online :)

For en tid tilbake ble jeg spurt av Heidi Allen - Online om jeg kunne skrive ned mine tanker rundt det å være manuellterapeut og samtidig  aktiv bruker av sosiale medier i den kliniske hverdagen. Idag er dette publisert på hennes blogg under tittelen - Case Study in Social Medicine. Dette er morro for meg da Heidi Allen er hjernen bak markedsføring og "online visibility" for kvalitetssider/personligheter som BodyInMind, Lorimer Moseley. Hun jobber også med sider som Health EngineBeyondDigitalMediaLife In The Fast Lane.



Er du innen helsebransjen og vurderer bruk av sosiale medier for å få frem ditt arbeid, forskning eller ønsker å bygge din profil på nettet er Heidi Allen personen du skal kontakte. Hun jobber profesjonelt mot dette markedet og har lang erfaring innen helse publisering og markedsføring. Anbefales!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...