Må vi trene for å ha god helse?
Svaret på spørsmålet i overskriften er altså nei. Å gå i moderat tempo, gjerne slik at man blir andpusten eller varm i til sammen 30 minutter daglig, er nok for de fleste. På tross av dette fremstår trening som saken. Aviser, magasiner og tidsskrifter fylles opp av utdrag fra forskningsrapporter og kartlegginger, og vi kan knapt åpne en avis uten å støte på mer eller mindre velfunderte treningsopplegg og anbefalinger.
Jeg liker denne kronikken og er enig i mye av det de skriver. For god helse er altså 30 minutter aerob aktivitet (gange, svømming, jogging, sykling, dansing, lek etc) daglig godt nok for de fleste. Så enkelt, men likevel så vanskelig. Dette samsvarer også veldig bra med Brain Rule #1 fra John Medina som hevder at 30 minutter daglig rask gange (eller tilsvarende) er tilstrekkelig for å 'boost brain power'. Kronikken viser også til mye annen positiv effekt ved daglig gange, blant annet på immunforsvar, blodsirkulasjon og omsetning av næringsstoffer som fett og karbohydrater.
Stress tar jo nesten knekken på de fleste av oss en eller flere ganger i livet og Robert Sapolsky ved Stanford University vektlegger også aerob aktivitet for å kontrollere stresshormonene. Mye stress over tid uten aerob aktivitet øker sjansen for å komme inn i lettere depresjon, angst etc. Se evt denne videoen for mer om dette.
Kronikken nevner også at man skal være til stede når man går disse turene. Det passer fint inn i en mindfulness tankegang, slik jeg tolker det. Det er også irriterende banalt, men likevel veldig vanskelig. Man skal forsøke å være i øyeblikket når man går og ikke la tankene løpe om fortid eller fremtid. Føl vinden, kjenn på regnet eller legg merke til lyktestolper for den del, og vær tilstede - nyt øyeblikket. Det er litt Eckart Tolle i det uten å bli for spirituell :)
Som manuellterapeut prøver jeg å overføre dette til passende pasienter hvor smerter i feks skuldre og nakke noen ganger øker ved stress. Jeg tror nok at for en god del pasienter jeg ser er rådet fra kronikken mye riktigere enn å trene vekter på helsestudio. Men jeg opplever også at å få fram dette budskapet, i en verden hvor å være aktiv må være å løfte vekter og løpe med pulsklokke, er pussig nok en liten utfordring.
30 minutter daglig fysisk aktivitet hvor man svetter litt på ryggen kan startes med å sykle på jobben imorgen - men ikke tenk ;)
Dette er pasienten som fremdeles er anonym for å beskytte en manuellterapeut av den aller mest krenkende sorten.
SvarSlettArtikkelen du henviser til likte jeg usedvanlig godt. Det aller beste med den er at du bare gjør det du gjør, i dette tilfelle sykle eller gå tur, fordi det har en egenverdi, du liker det. Det gjelder forøvrig mange andre menneskelige aktiviteter som også er helsefremmende, men som ikke ser ut til å få samme oppmerksomhet i media som fysisk aktivitet.
Min kommentar til din kommentar er imidlertid at du for meg saboterer ditt eget budskap ved å trekke inn dette med "ikke tenk". For meg ødelegger dette alt, det stresser meg. Kan jeg ikke bare få være den jeg er, dvs en som liker å sykle og som lar tanker og følelser, opplevelser og alt det der, bare komme og gå som de vil? En dag faller det seg sånn at jeg på min sykkeltur på vei til jobb plutselig har løst et jobbproblem eller forberedt meg til et eller annet oppdrag, andre dager er jeg bare fjern. Jeg finner støtte for alt dette og mere til hos forfatterne av artikkelen når de skriver:
"Hvis du går for turens egen skyld, kan du la tankene vandre, kjenne på været og nyte omgivelsene. Inntrykk kan bearbeides, uro kanaliseres......
Synes ikke alt i livet skal gjøres om til teknikker, dirigert etter skjemaer. Viktigst er vel å akseptere tanker og følelser som de nå engang er, eller hva?
Takk for at du stikker innom igjen :). Ikke tenk var etterfulgt av et lurt smiletegn ;) , så det var ment egentlig humoristisk :)
SvarSlettJeg skal skrive litt om tanker og følelser senere relatert til kognitiv terapi som jeg for tiden driver med en utdanning innenfor.
Flott du likte kronikken.